Typy zapínania náušníc

Pri nákupe náušníc je jeden z najdôležitejších faktorov vzhľad, ale nezabúdajme aj na vhodný výber zapínania. Týmto článkom by sme Vám chceli priblížiť jednotlivé druhy zapínania a zároveň uľahčiť rozhodovanie pri ich kúpe.

  

Dámsky patent

Ide o jeden z najpoužívanejších a najrozšírenejších typov zapínania náušníc. Je to najmenej komplikovaný typ zapínania a preto je zároveň najobľúbenejší. Tento typ zapínania po prevlečení zahnutej časti cez dierku ucha uzavrie mechanickú klipsu a tým zabráni vypadnutiu náušnice. Výhodou je rýchle a zároveň bezpečné zapínanie. Tento patent sa používa hlavne pri väčších šperkoch.

 Zlaté náušnice s kameňmi

 

Anglické zapínanie

Tento typ zapínania môžete poznať aj pod názvom ruský patent. Spôsob spočíva v prevlečení tyčky cez ucho a následne sa zacvakne spodná časť zapínania. Tá zapadne do zárezu, ktorá sa nachádza na tyčke. Pri odopínaní náušnice je potrebné tyčku mierne nadvihnúť, aby sa povolila spodná časť zapínania. Častým používaním zapínania sa môže tyčka mierne posunúť. V takomto prípade je potrebné vykonať napruženie náušníc. Tento úkon je veľmi jednoduchý, jemným zatlačením tyčky smerom nadol dosiahneme zapadnutie do zárezu. Správne vykonané napruženie skontrolujete tak, že náušnica sa len tak ľahko neotvorí.

 Strieborné náušnice

 

Puzeta / Balónik

Je to veľmi nenáročný typ zapínania, sú tiež známe pod názvom "napichovačky". Jedná sa o jednoduché prevlečenie rovnej tyčky cez dierku ucha, ktorá sa z druhej strany spojí s puzetou. Na rovnej tyčke je dvojitý zárez (poistka), aby sa zabránilo vypadnutiu náušnice.

Toto zapínanie môže byť ukončené aj balónikom. Ide o zapínanie, kde sa na rovnej časti nachádza závit do ktorého sa balónik našróbuje. Týmto zapínaním predídeme nebezpečenstvu straty náušnice. Tento typ zapínania sa viac-menej používa pri náušniciach drobných rozmerov.

 Náušnice s perlou

 

Kruhy

Pri týchto náušniciach rozoznávame dva typy zapínania:

  1. Vsunutie tyčky do protiľahlej trubky náušnice. Tým istým spôsobom náušnice aj otvoríme.
  2. Francúzsky zámok s pohyblivým drôtikom, ktorý jednoducho prevlečiete cez dierku ucha a zacvaknete do protiľahlej vidlice v tvare V.

Kruhové náušnice sa stále radia na popredné miesta najobľúbenejších náušníc rôznej hrúbky a veľkosti.

 Kruhové náušnice

 

Kĺbové zapínanie

Ide o zapínanie s mechanickou časťou v strede, ktorá delí náušnice na polovicu. Tento typ zapínania tvorí kolík s výrezom, ktorý zapadá do dierky. Pri zapadnutí kolíka je počuť tzv. kliknutie, čím sme sa uistili že je náušnica dobre zapnutá.

 Náušnice s kameňmi

 

Brizúra

Jedná sa o bezpečné zapínanie vhodné pre bábätká a deti. Toto zapínanie pri detských náušniciach je veľmi žiadané. Pohyblivá tyčka náušnice sa zozadu ušného laloka prevlečie dopredu. Vpredu sa nachádza na hornej časti náušnice očko do ktorého sa uchycuje pohyblivá tyčka. K predchádzaniu straty náušníc vie dopomôcť aj klenotník výrobou zámku.

 
Diamantové náušnice

 

Ako ste si mohli všimnúť, tak typov zapínania náušníc je pomerne veľa a je len na vás aký si zvolíte. Či už to budú zlaté náušnice, strieborné alebo diamantové náušnice v prvom rade sa vám musia pohodlne nosiť. Veríme, že sme pomohli a vo svete náušníc sa budete vedieť výborne orientovať.