Ako sa starať o šperk?

Šperky sú pre mnohých z nás dôležitou súčasťou života. Okrem toho, že dokážu dokonale doplniť outfit, často sa stávajú aj symbolom dôležitých udalostí a vzťahov. Preto je potrebné vedieť, ako sa o ne správne starať a zachovať ich tak v dokonalom stave. V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa starať o jednotlivé druhy šperkov.

 

Zlaté šperky

Zlaté šperky sú krásne a hodnotné kúsky, ktoré si však vyžadujú starostlivú údržbu. Ak máte zlaté šperky, je dôležité ich čistiť jemnou špongiou a vodou s malým obsahom čistiaceho prostriedku na zlato. Nikdy ich nečistite abrazívnymi látkami, ktoré by mohli poškodiť povrch. Po čistení ich opláchnite čistou vodou a utrite do sucha mäkkou handričkou.

 

Zlatý náramok

 

Strieborné šperky

Strieborné šperky sú krásne, ale majú tendenciu tmavnúť a oxidovať. Preto je dôležité pravidelné čistenie a uchovávanie v suchom prostredí, aby sa predišlo spomínanej oxidácii. Na čistenie môžete použiť čistiaci prostriedok na striebro alebo zmiešať sódu bikarbónu s vodou a jemne vyčistiť kefkou. Po čistení ich opláchnite čistou vodou a utrite do sucha.

 

Diamantové šperky

Diamanty sú veľmi vzácne a krásne kamene, ktoré si obzvlášť vyžadujú špeciálnu starostlivosť. Na čistenie diamantových šperkov môžete použiť jemnú kefku a roztok vody s čistiacim prostriedkom. Diamanty sa však môžu poškriabať, takže dôkladné čistenie odporúčame zveriť odborníkovi. Okrem toho, je dôležité diamantové šperky uchovávať oddelene od ostatných šperkov a kovov, aby sa predišlo ich poškodeniu.

 

Zlaté náušnice s perlami

 

Šperky z chirurgickej ocele

Šperky z chirurgickej ocele sú veľmi odolné a zriedka sa poškriabu. Na čistenie môžete použiť špongiu a vodu s malým množstvom čistiaceho prostriedku. Ak šperky čistíte spoločne, dávajte pozor na to, aby sa nedotýkali so striebornými či zlatými šperkami, ktoré môžu ľahko poškodiť.

 

Okrem samotného čistenia je dôležité si uvedomiť, že rôzne druhy šperkov majú rôzne nároky na skladovanie. Preto je dobré mať doma šperkovnicu alebo rôzne stojany na šperky, kde sa budú môcť oddelene skladovať. Retiazky sa môžu zapliesť a náušnice či prstene sa môžu poškriabať, ak sa ukladajú do spoločnej krabičky. Pre náhrdelníky je dobré mať stojan, tak aby sa nedotýkali ostatných šperkov. Ak máte veľa vzácnych a drahých šperkov, je dobré pouvažovať aj o investícii do trezoru.

 

Drevená šperkovnica

 

V neposlednom rade je dôležité si uvedomiť, že správna starostlivosť o šperky nie je len o čistení a skladovaní. Pri každom použití by ste mali dávať pozor na to, aby sa nezachytávali alebo nezlomili. Šperky by ste mali odložiť, keď sa chystáte robiť fyzicky náročnú činnosť alebo sa plánujete kúpať v bazéne alebo v mori. Tiež sa odporúča šperky odložiť, ak sa chystáte venovať športovej aktivite.

POZOR: Šperky s kameňmi a perlami nevkladajte do horúcej vody! Šperky s kameňmi sú zvlášť citlivé na zaobchádzanie. Niektoré kamene sú do šperku len nalepené a pri neopatrnom používaní môžu vypadnúť!

 

V závere je starostlivosť o šperky dôležitá pre ich zachovanie v dokonalom stave a predĺženie ich životnosti. Ak sa chcete uistiť, že vaše šperky vydržia v perfektnom stave čo najdlhšie, mali by ste sa riadiť našimi tipmi. A nezabudnite, správna starostlivosť o šperky môže zabezpečiť, že budú krásne a hodnotné nielen pre vás, ale aj pre vašich potomkov.

Zdroj foto: Pexels.com