Ako si vybrať dĺžku retiazky?

Retiazky sú jedným z najobľúbenejších módnych doplnkov, ktoré nosia ako ženy, tak aj muži. Existuje veľa typov retiazok s rôznymi dĺžkami, ktoré sa hodia k rôznym outfitom a príležitostiam. Je dôležité si vybrať správnu dĺžku retiazky tak, aby vám dobre sadla a hlavne aby ste sa s ňou cítili pohodlne.

 

Zamerajte sa na svoju postavu

Vzhľadom na to, že retiazky priliehajú ku krku, je dôležité pri výbere dĺžky zvážiť vašu postavu. Ak ste nižší, tak bude na vás lepšie vyzerať kratšia retiazka a naopak ak ste vyšší, vhodnejšia bude dlhšia retiazka. Pokiaľ máte dlhší krk, retiazka by mala byť kratšia, aby vám nepridala na objeme.

 

Náhrdelník s kameňmi

 

Zohľadnite svoj štýl a príležitosť

Pri výbere dĺžky retiazky by ste mali zohľadniť aj svoj vlastný štýl a príležitosť. Ak hľadáte retiazku, ktorú môžete nosiť každý deň, tak kratšia vhodnejšia bude kratšia. Ak hľadáte retiazku pre špeciálnu príležitosť, tak dlhšia bude vyzerať elegantnejšie a sofistikovanejšie.

 

Použite referenčný bod

Ak máte doma retiazku, ktorú radi nosíte a cítite sa v nej dobre, použite ju ako referenčný bod pre dĺžku novej retiazky. Ak chcete náhrdelník, ktorý bude visieť na rovnakej úrovni ako váš obľúbený náhrdelník, zmerajte ho a použite ako vodítko pre nákup nového náhrdelníka.

 

Zlatá retiazka

 

Experimentujte s rôznymi dĺžkami

Občas môže byť ťažké si predstaviť, ako by sa dĺžka retiazky na vás vynímala. Ak si nie ste istí, vyskúšajte rôzne dĺžky retiazok a pozrite sa, ktorá vám najlepšie sedí a cítite sa s ňou sebaisto. Môžete si vyskúšať napríklad kratšie retiazky, ktoré visia na krku a dlhšie retiazky, ktoré budú zase visieť na hrudi.

 

Použite si vzory a textúry

Pri výbere retiazky môžete zohľadniť aj vzory a textúry. Ak máte radi pestrosť, zvoľte si retiazku s rôznymi vzormi alebo textúrami vďaka ktorým vynikne. Môžete si vybrať napríklad retiazku s malými kruhmi alebo rôznymi tvarmi, ktoré ju spravia zaujímavejšou a opticky dlhšou či kratšou.

 

Zlatá retiazka s príveskom

 

Zvážte materiál retiazky

Pri výbere dĺžky retiazky je dôležité zvážiť aj materiál. Každý materiál má svoje špecifiká, ktoré ho odlišujú od ostatných, napríklad zlaté retiazky sa môžu viac ohýbať ako strieborné retiazky. Preto je dôležité zobrať do úvahy vlastnosti materiálu a určiť tak, ktorý by bol pre vás najvhodnejší.

 

Dĺžku si môžete prispôsobiť

Niektoré retiazky majú možnosť nastavenia dĺžky. Ak si vyberiete retiazku, ktorá sa dá nastaviť, môžete si ju jednoducho prispôsobiť svojej požadovanej veľkosti a preferenciám.

 

Dĺžka retiazky

*Na obrázku sú vyobrazené ako budú vyzerať jednotlivé dĺžky retiazok na štandardne hrubom krku.

 

Dúfame, že vám tieto tipy pomôžu vybrať si správnu dĺžku retiazky, ktorá bude dokonale ladiť s vaším outfitom a prinesie vám radosť a pohodlie pri jej nosení. Nezabudnite ju ukladať do šperkovnice, aby ste ju ochránili pred poškodením a predĺžili jej životnosť.

Zdroj foto: Pexels.com